Κλεόμβροτος
Κλεόμβροτος Β'. Βασιλιάς της Σπάρτης (243-241 π.Χ.). Ανέβηκε στο θρόνο, αφού ανέτρεψε τον πεθερό του Λεωνίδα Β'. Τελικά εκθρονίστηκε από τον πεθερό του και εξορίστηκε.
Με το όνομα Κλεόμβροτος ήταν γνωστός:
Λακεδαιμόνιος λόγιος, σύγχρονος του Πλούταρχου, που ταξίδεψε σε πολλούς τόπους.
Γιατρός από την Κέα που έζησε ανάμεσα στον 4ο π.Χ. και τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Διάλεξε και πάρε.....μεταξύ μας προτιμώ το γιατρός απο την Κεα ...καταπληκτικό μέρος για διακοπές.....
Πολύ φοβάμαι οτι είσαι ο Κλεόμβροτος ο Β που ανέτρεψε το δύσμοιρο τον πεθερό του.....μέσα στις δολοπλοκίες συνέχεια....
Κανείς απ' αυτούς που ανέφερες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το προσωνύμιο με ακολουθεί από την εφηβική ηλικία.
Το είχα συναντήσει σε ιστορικό κείμενο σχετικά με τους περσικούς πολέμους που τότε με συνάρπαζαν. Ήταν ο αδελφός του Λεωνίδα και πατέρας του Παυσανία, όχι τόσο γνωστός Λακεδαιμόνιος πολέμαρχος, ο οποίος πολέμησε σε μάχες της περιόδου και οργάνωσε άμυνα στον Ισθμό. Με συνεπήρε η επιβλητικότητα και το κύρος που ενέπνεε το όνομα του καθώς και η σπανιότητα του. Τον φανταζόμουν να περνά αγέρωχος με την Σπαρτιάτικη περικεφαλαία και την κόκκινη πορφύρα να του καλύπτει την πλάτη και τον ζήλευα. Υιοθέτησα το όνομα του (και λίγη απ' τη χάρη του) και το χρησιμοποίησα σε παιχνίδια στρατηγικής γιατί θεωρούσα πως προκαταβάλει τον αντίπαλο δίνοντας του την εντύπωση ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο τέρας στρατηγικής.
Το χρησιμοποιώ ακόμα τηρώντας την παράδοση και γιατί το θεωρώ ελληνικότατο ως το μεδούλι.
Ηροδότου ιστορίαι
Διαγραφή(...) Αυτή δε αφού έτεκε τον Δωριέα, αμέσως μετά ταύτα έτεκε τον Λεωνίδαν, και κατόπιν τούτου τον Κλεόμβροτον· τινές δε λέγουσιν ότι ο Λεωνίδας και ο Κλεόμβροτος ήσαν δίδυμοι (...)
καίτοι τὰ δυνατὰ πάντα ἐμεμηχάνητο ὅκως κατ᾽ ἤπειρον μὴ ἐσβάλοιεν οἱ βάρβαροι. ὡς γὰρ ἐπύθοντο τάχιστα Πελοποννήσιοι τοὺς ἀμφὶ Λεωνίδην ἐν Θερμοπύλῃσι τετελευτηκέναι, συνδραμόντες ἐκ τῶν πολίων ἐς τὸν Ἰσθμὸν ἵζοντο, καί σφι ἐπῆν στρατηγὸς Κλεόμβροτος ὁ Ἀναξανδρίδεω, Λεωνίδεω δὲ ἀδελφεός. (2) ἱζόμενοι δὲ ἐν τῷ Ἰσθμῷ καὶ συγχώσαντες τὴν Σκιρωνίδα ὁδόν, μετὰ τοῦτο ὥς σφι ἔδοξε βουλευομένοισι, οἰκοδόμεον διὰ τοῦ Ἰσθμοῦ τεῖχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετάφραση:
Ο στρατός των βαρβάρων ξεκινούσε την πορεία του για την Πελοπόννησο το ίδιο κιόλας βράδυ. Είχαν επιστρατευτεί όλα τα μέσα για να εμποδίσουν τους βαρβάρους να περάσουν τον Ισθμό από την ξηρά. Μόλις έφτασαν τα νέα για την καταστροφή της δύναμης του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, μαζεύτηκαν στον Ισθμό στρατεύματα απ’ όλες τις πόλεις και μπήκαν στις διαταγές του Κλεόμβροτου, γιου του Αναξανδρίδη κι αδελφού του Λεωνίδα.
Κλεόμβροτος λοιπόν, γιος του Αναξανδρίδη, αδελφός του Λεωνίδα και πατέρας του Παυσανία.
ΑπάντησηΔιαγραφήxaxaxaxa Ιστορική ανάλυση απο έναν λάτρη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας....Νόμίζω οτι είσαι ο Κλεόμβροτος ο Α σύμφωνα με την περιγραφή που μου έδωσες.....Δες το λίγο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμήθηκα και τα αμέτρητα βράδια με το red alert xaxaxaxaxaxα ''kapotokares has been defeated''
Μπράβο ρε Κλεό.....