Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έτσι μου ήρθε και το ανέβασα....

Ρομά

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί και ως Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι, Κατσίβελοι, Σίντηδες ή με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό Γύφτοι είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".
 

Ονομασία [Επεξεργασία]

Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν περισσότερο τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούς" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".

Ιστορία [Επεξεργασία]

Οι Ρομά πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την Πενταποταμία της Ινδίας -σημερινό Παντζάμπ- γύρω στο 1000 μ.Χ. και, περνώντας από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αργότερα, κατά τις μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αμερική μεγάλος αριθμός Ρομ μετακινήθηκε προς τον Νέο Κόσμο.
Αυτή η θεωρία όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με την προχριστιανική αναφορά από τον Ηρόδοτο.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ρομά σε μία τέτοια μαζική και σε τόσο μεγάλη απόσταση μετακίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Υπάρχουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ρομά προήλθαν από κατώτερες κάστες του Ινδού ποταμού, τα μέλη των οποίων στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι σε πολέμους εναντίον των Αράβων. Μία άλλη θεωρία είναι οτι οι Ρομά προέρχονται από αιχμαλώτους των Αράβων, κατά την εισβολή των Μουσουλμάνων στη βόρεια Ινδία και το σημερινό Πακιστάν.
Η δίωξή τους κορυφώθηκε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου όπου οι ρομά εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μαζί με Εβραίους, κομμουνιστές και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Επειδή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός τους αλλά εικάζεται πως είναι μεταξύ 500.000 εώς 2.000.000 (εκατομμυρίων).

Γλώσσα

Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή "Ρομανές", είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που συγγενεύει με τις διάφορες ανάμεικτες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες.

Πληθυσμός

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν μεταξύ 8 και 10 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος σε αριθμό πληθυσμός Τσιγγάνων στη Δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι ζουν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως:
Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι Ρομά με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού είναι οι: Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια,Kάτω Αχαϊα,Δενδροπόταμος, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Εξαμίλι Κορινθίας, Νέα Ιωνία Μαγνησίας και Νυμφόπετρα.
(ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ........ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΑΛΙΜΠΕΚΙΟΙ????????????)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά. Την τελευταία τριετία χορήγησε περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος PHARE για σχέδια σχετικά με τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αλλά και στα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία) εφαρμόζονται προγράμματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σχέδια για τους Ρομά υποστηρίζονται και μέσω των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Νεολαία για την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων που έχει υπογράψει και η Ελλάδα ολοκληρώθηκε με την έκδοση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής.

Θρησκεία

Οι Ρομά δεν έχουν κάποια δική τους χαρακτηριστική θρησκεία, αλλά υιοθετούν ενίοτε την επικρατούσα θρησκεία κάθε περιοχής κατοικίας τους. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσαρμοστικότητα στο θέμα της θρησκείας και αρκετοί μελετητές εικάζουν πως παλιότερα η θρησκεία τους ήταν η ηλιολατρεία. Σήμερα οι διάφορες φυλές είναι πιστές στο θρήσκευμα της χώρας που κατοικούν. Έχουμε την πρώτη καταγραφή στην Κρήτη, όπου αναφέρονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι από το 1832, στη Δυτική Ευρώπη αναφέρονται ως καθολικοί. Η Καθολική Εκκλησία αναφέρει ονόματα ιερέων, μοναχών και κάποιου Καρδιναλίου με τσιγγάνικη καταγωγή και στη Ρουμανία υπάρχουν ιερείς ορθόδοξοι τσιγγάνοι. Στην Τουρκία οι περισσότεροι είναι Μουσουλμάνοι. Μουσουλμάνοι τσιγγάνοι υπαρχουν επίσης και στο νομό Έβρου (γνωστοί ως Τουρκόγυφτοι).

Πολιτισμός

Στην Ελλάδα διακρίνουμε δύο ομάδες Ρομά: τους μετακινούμενους και τους εγκαταστημένους. Οι πρώτοι συνεχίζουν τη νομαδική ζωή και είναι συνήθως πλανόδιοι έμποροι φρούτων, λαχανικών, μικροεπίπλων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, όπως επίσης και παλαιοπώλες και ρακοσυλέκτες. Οι δεύτεροι κατοικούν στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων, σε συνοικίες υποβαθμισμένες. Τα επαγγέλματα που εξασκούν έχουν σχέση συνήθως με το εμπόριο και πολύ πιο σπάνια με εξαρτημένη μισθωτή εργασία. Στα σχετικά με τη μουσική επαγέλματα όπως μουσικοί, οργανοπαίκτες, τραγουδιστές κλπ. έχουν ισχυρή παράδοση και πολιτισμό.
Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι). Η προέλευσή της είναι ελληνική[εκκρεμεί παραπομπή] και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μάη σε όλη την Ευρώπη.

Θύματα διακρίσεων

Εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της έλλειψης επιθυμίας ή/και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής οι Τσιγγάνοι έχουν πέσει συχνά θύματα διακρίσεων. Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίον των Ρομά συντηρούνται εν μέρει από την αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ των Τσιγγάνων, που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγεννές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις τάξεις τους και στην αδυναμία ή αρνησή τους να ενσωματωθούν με τους τοπικούς πλυθησμούς.

Οι Έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο "Ασπίδα-Ρομ" (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ).
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι στην Ελλάδα "την τελευταία δεκαετία παρατηρείται η μεγαλύτερη παράνομη έξωση Ρομά", ενώ παράλληλα είναι σε έξαρση η εξύβριση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους, με την συμβολή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρεται ότι «ήδη την 1η Σεπτεμβρίου 2006 κατατέθηκε ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον εισηγητή για θέματα μειονοτήτων, σοσιαλιστή βουλευτή Λετονίας Μπορίς Τσίλεβιτς».

Διάσημοι Ρομά

Κάποιοι διάσημοι Τσιγγάνοι ή τσιγγάνικης καταγωγής είναι οι παρακάτω:

12 σχόλια:

  1. Τι ξαφνικό ενδιαφέρον ήταν αυτό για τς γύφτ-οι/2 (το "οι" ακούγεται μισό);
    Επαρεξηγήθης που δεν ανεφέρθησαν οι του Αλημπεκιοΐου; Πιθανόν δεν θεωρείται η κοινότητα των Σερραίων αθιγγάνων τόσο πολυπληθής ώστε να αναφερθεί ως παράδειγμα.
    Πάντως μια και έθιξες το θέμα "Γύφτοι στα Σέρρας" θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η συγκεκριμένη μειονότητα έχει σημειώσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και το βιοτικό τους επίπεδο έχει ανέβει κατά πολύ. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή του "Μπατζίλα" και του "Αεροπόρου" και οι παλιές βεντέτες έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    Τέλης ξέρω: "Άσε μας ρε Κλεόμβροτε που θα μας πεις για την εξέλιξη των γύφτων..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολα τα ξερεις βρε παιδι μου τελικα? μα ολα...?τι ξερολας εισαι ρε γαμωτη μου...

      Διαγραφή
    2. έχω λυθεί στα γέλια με τον Μπατσίλα και τον Αεροπόρο αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι τον Αεροπόρο....ποιός ήταν αυτός????????
      Στο συγκεκριμένο θέμα πιστεύω οτι η παρέμβαση του Uki θα είναι καταλυτική

      Διαγραφή
  2. Η δουλειά μου είναι σε κάτι απομακρυσμένα χωράφια έξω από την Ελευσίνα όπου εκεί υπάρχουν 2-3 σπίτια χτισμένα έτοιμα αλλά παρατημένα, από ότι καταλαβαίνω, οπότε έχουν μπει γύφτοι μέσα και μένουν. Ο μπαμπάς, η μαμά και καμιά 15αριά παιδιά διαφόρων ηλικιών... Ρε τους άτιμους τους παρατηρώ παρόλο που υπάρχει σπίτι κανονικό, έχουν απλωθεί εξω από το σπίτι και έχουν στήσει το νοικοκυριό έξω χύμα, χειμώνα-καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από εσένα Zozzefina θα περίμενα πιο προσωπικές αναλύσεις επί του θέματος μιας κ αν θυμάμαι καλά πήγαινες σε σχολείο που ήταν γεμάτο από δαύτους. Κ από όσο γνωρίζω τα περισσότερα κορίτσια λατρεύατε (μέχρι παρεξηγήσεως) την ανεμελιά τους κ την τρυπημένη ζεμπριγκ από το παπάκι τους...Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος

      Διαγραφή
  3. Για σένα δε Θεόφιλε πολύ σεβασμό βλέπω προς τους Γύφτους κ αν θυμάμαι καλά τους απεχθανόσουν...Μάλλον λειτούργησαν σωστά οι απειλές τους στον ημιτελικό της ντροπής για το σχολείο σου, στον οποίο εσύ κ ο UKI φανήκατε λίγοι! Κ εσύ διόρθωσέ με αν κάνω κάποιο λάθος
    ΥΓ. Γελάω προκαταβολικά για την απάντησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελάς τώρα χέστη γιατί τότε απο το φόβο σου κρύφτηκες πίσω απο τη δήθεν πιστοποίηση της γλωσσομάθειας σου.....που ανάθεμα με αν μιλάς καλύτερα γαλλικα απο αυτόν στη διαφήμιση της cosmote (σεζλονγκ,μπλονζον)

      Διαγραφή
    2. Κανένας φόβος!!! Κ καμία δήθεν πιστοποίηση. Σε λίγο οι αποδείξεις...

      Διαγραφή
    3. Ήμουν σίγουρος πως θα γελούσα πολύ με την απάντησή σου, όχι ομως τόσο πολύ

      Διαγραφή
  4. Μέχρι τα μισά της πρώτης γυμνασίου έφταναν και δεν ενοχλούσαν και κανέναν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε αρχίζουν κ τα πρώτα σκιρτήματα...

      Διαγραφή
    2. Θα διαφωνήσω zozz στον ημιτελικό που αναφέρεται ο χέστης συμβίος σου τα μισά μέλη της ομάδας ήταν σκουρόχρωμα....και είμασταν στην τρίτη γυμνασίου.....Άρα συμμετείχαν τα παιδιά σε σημαντικό τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης....

      Διαγραφή