Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες υπερήφανος ως Ελλην?
Ελα μαζί μου μια βόλτα να τα ξαναθυμηθούμε...μπες στην μηχανή του χρόνου...ΙΟΥΝΙΟΣ 1987,ΑΘΗΝΑ-Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κερδίζει στον τελικό την μεγάλη Ρωσία 103-101 με δύο βολές του Καμπούρη δευτερόλεπτα πριν το τέλος και κατακτά το κύπελλο.(αν θυμάμαι καλά τις βολές γενικά δεν τις είχε,εκείνο το βράδυ όμως είχε ψυχή,μαγκιά και αρ@@@α και μας έστειλε στα ουράνια).Πρώτη διάκριση σε ομαδικό άθλημα ως χώρα,η Ελλάδα στους δρόμους,πανηγύριζαν και οι πέτρες,top hit εποχής EUROPE-THE FINAL COUNTDOWN.ΙΟΥΛΙΟΣ 2004,ΛΙΣΑΒΩΝΑ-Και πάμε στο ΕΠΟΣ...η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατεβαίνει στο EURO της Πορτογαλίας με στόχο να κάνει έστω μια νίκη(θυμίζω στο μουντιάλ του 1994 κάναμε 3 ήττες)και στην πρεμιέρα αντιμετωπίζει την διοργανώτρια και μεγάλο φαβορί για τον τίτλο Πορτογαλία...κερδίζει 1-2 και κάνει όλο τον κόσμο να παραμιλά,η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή σε όλους,τσάκιζε όποιον έβρισκε μπροστά της(εκτός τη Ρωσία,εντάξει)με τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού της(και δεν με νοιάζει αν έπαιζε αντιποδόσφαιρο ή όχι,η ιστορία μας έγραψε πρωταθλητές)μέχρι που στον τελικό ξανασυναντά την Πορτογαλία και την κερδίζει με 1-0...το απόλυτο αουτσάιντερ στην κορυφή της Ευρώπης,απίστευτο,η Ελλάδα ξανά στους δρόμους πανηγυρίζει,τρέλλα...Μου είναι αδύνατον να περιγράψω το πως ένιωσα στο Παναθηναικό Στάδιο όταν πάνω από 100.000 κόσμου αποθεώσαμε την Ελληνική αποστολή...ΙΟΥΝΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004,ΑΘΗΝΑ-Συνέχεια της εκπληκτικής εκείνης χρονιάς για την χώρα(πήραμε και την EUROVISION με Παπαρίζου και my number one) ήταν και η άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.Η Ελλάδα γίνεται η μικρότερη χώρα στον κόσμο που καταφέρνει να διοργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες με εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης,με οργάνωση, με προσωπικό,με άσφάλεια,με τζατζίκι,με κρεμμύδι και οτι άλλο θες,σαν UKI δηλώνω πολύ υπερήφανος που συμμετείχα στο όλο εγχείρημα,τρομερή εμπειρία...ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005,ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά για δεύτερη φορά στην ιστορία της το ευρομπάσκετ νικώντας στον τελικό την Γερμανία του Νοβίτσκι και σκορ 78-62.Το Εθνος και πάλι στους δρόμους(σε μικρότερη κλίμακα,αλλά και πάλι ήταν)ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 ΣΑΓΚΑΗ-Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών κατακτά το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ νικώντας στον τελικό την Κίνα με 9-8,στους δρόμους μπορεί να μην βγήκαμε,σίγουρα όμως υπερήφανοι νιώσαμε...

10 σχόλια:

  1. Ψηφίζω με σειρά έναρξη ολυμπιακών αγώνων, νίκη ποδοσφαίρου στο euro και τρίτο θα μου επιτρέψεις να προσθέσω νίκη το 2006 στην Ιαπωνία στο παγκόσμιο του μπάσκετ στους ημιτελικούς επι των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΕΒΑΙΩΣ,ΣΑΙΤΑΜΑ,ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΗΚΩΣΑΜΕ,ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΩΤΙΕΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΘΕΟΦΙΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ EVENT AΠO MONO TOΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τότε τρίτο τό περίφημο ''Βάλτο αγόρι μου'' Βελιγράδι 2005

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε παρακαλώ θεοφιλε κοίταξε να συμμορφωθείς και να καταλάβεις επιτελούς τι σου λέμε... ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ!!!ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ!!

    :)

    χεχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι το ευρωμπάσκετ του '87 ήταν η κορυφαία στιγμή εθνικής υπερηφάνειας.
    Ήταν άλλη η εποχή, πιο αγνή, όχι τόσο "βιομηχανοποιημένος" αθλητισμός, όχι τόσο εμπορευματοποιημένος, όχι τόσα συμφέροντα, ενωμένη Γιουγκοσλαβία, ενωμένη ΕΣΣΔ κλπ. Έπαιζες για τη φανέλα. Την εποχή εκείνη η Ελλαδίτσα διψούσε για μία διάκριση σε οποιονδήποτε τομέα. Ήμασταν στερημένοι από διακρίσεις... και ήρθε αυτό! Το ξέσπασμα, η νίκη απέναντι στα μεγαθήρια, ο άθλος, η Ελλάδα ξανά μεγάλη, ο ήρωας που σήκωσε στους ώμους του μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας (Γκάλης), ο κόσμος στους δρόμους. Φούσκωνες από υπερηφάνεια! Ήταν κάτι το μαγικό!
    Κάτι ανάλογο έγινε και το 2004, ίσως κάποιοι να το ευχαριστήθηκαν περισσότερο επειδή διακριθήκαμε στον βασιλιά των σπορ (το ποδόσφαιρο), όμως η εποχή είχε αλλάξει. Η Ευρώπη ενωμένη, με κοινό νόμισμα, εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, υπερπαραγωγές, στοιχήματα... Δεν υπήρχε το πολιτικό παρασκήνιο του '87, δεν υπήρχαν οι διακριτές διαφορές ανάμεσα στη νοοτροπία των ομάδων. Σίγουρα μια νίκη τεραστίων διαστάσεων αλλά όχι όπως το '87.
    Οι Ολυμπιακοί του 2004 μπροστά σε αυτό είναι σκουπίδια για μένα, πεταμένα λεφτά στον κάλαθο των αχρήστων. Η Παπαρίζου άξιζε πιο πολύ τα λεφτά, ήταν και θηλυκό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΚΛΕΟ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ"ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ"ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΥΤΟ,ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ,ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει εκείνη τη στιγμή. Ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι που οδήγησαν στο να πεταχτούν (κατά τη γνώμη μου) τσουβάλια με λεφτά στα σκουπίδια.
    Κατάλληλη συγκυρία για να πάρουμε τους Ολυμπιακούς ήταν το 1996 (100 χρόνια από την αναβίωση του θεσμού) οπότε και μας τους στέρησαν. Δεν βρίσκω ποιος ο λόγος να το κάνουμε το 2004.
    Και μόνο που το όνομα τους είναι Ολυμπιακοί το όνομα της Ελλάδος ακούγεται. Και μόνο που η δάδα ξεκινάει από την Ολυμπία για να φτάσει στον εκάστοτε χώρο διοργάνωσης η Ελλάδα διαφημίζεται παγκοσμίως. Δεν χρειαζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο.
    Εμμένω στην άποψη μου. Σκουπίδια φίλτατε Uki, σκουπίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ουστ!!σαν δεν ντρέπεσαι... καλά σου λέει ο φιλος uki

    ΑπάντησηΔιαγραφή