Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Φέρε μας το κύπελλο, όχι πια στον Πύργο το Λευκό..!

Διότι ο Λευκός Πύργος κινδυνεύει να καταργηθεί από σύμβολο της Θεσσαλονίκης και κατά τη γνώμη μου καλά να πάθει!




Βεβαίως καλά να πάθει διότι δεν είναι δυνατόν η ετεροθαλής αδελφή του Μέγα, η πανέμορφη αυτή γοργόνα που κάποτε δάμαζε τα κύματα του Θερμαϊκού, τώρα να ζει στη σκιά ενός οθωμανικού πύργου.
Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία που συνδέει την πόλη και την αδελφούλα του Μέγα, που δεν άντεξε τον άδικο χαμό του και τερμάτισε τη ζωή της στα νερά του Θερμαϊκού στοιχειώνοντας τον για πάντα. Έκτοτε η ιχθυόμορφη αυτή γυνή αγωνιωδώς προσπαθεί να μάθει για την τύχη του απ' τα χείλη των ναυτικών ρωτώντας τους αν "ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος". Και καλά θα κάνει ο κυνικός ναυτάκος που σκέφτεται να της απαντήσει "άσε μας ρε κυρία μου, ποιος Αλέξανδρος και μ.." να το ξανασκεφτεί αν δεν θέλει να δοκιμάσει την οργή της και να τον καταπιεί ο Θερμαϊκός άπαξ διά παντός -ο οποίος εσχάτως είναι και ολίγον τι σκατωμένος-.
Η σχετική πρόταση λοιπόν της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης είναι εν ολίγοις το έμβλημα της πόλης να είναι τούδε και στο εξής η ωραία μας γοργόνα και όχι το βδελυρό αυτό πρώην κατάλυμα γενιτσάρων Οθωμανών και φυλακή θανατοποινιτών. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο φιλοτέχνησης ενός σχετικού αγάλματος 6-7 μέτρων στην παραλία Θεσσαλονίκης, γεγονός που δείχνει πως αρχίσαμε να ξυπνάμε από τον ύπνο τον βαθύ.
Δεν καταφέρομαι εναντίον των μουσουλμανικών μνημείων, πιστεύω όμως πως δεν είναι απαραίτητο αυτά να μας αντιπροσωπεύουν ή να τα χρησιμοποιούμε ως σύμβολα τη στιγμή που διαθέτουμε τόσο πλούσια ιστορία αλλά και μυθολογία.
Αυτά τα ολίγα για μία ανάρτηση μετά από καιρό.

9 σχόλια:

  1. άσε μας ρε κλεομβροτε που θα μας αλλάξεις και τις συνήθειες μας που να πανηγυρίζουμε δηλαδή,σε λίγο θα μας πεις να μην πηγαίνουμε και στον Κουλά για χαμουρεμα γιατί κάποτε οι βουλγαροι έστισαν πανηγύρι γύρο απο το κάστρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κι αυτό ένα θέμα φίλε Τέλη γιατί ο Κουλάς πιθανότατα είναι κτίσμα του Σέρβου κράλη Στέφανου Δούσαν (Stephen Uroš IV Dušan) όπως μαρτυρεί η επιγραφή στη δυτική του πλευρά: "Στεφάνου βασιλέως ον έκτισεν Ορέστης".Εξάλλου δεν σου απαγορεύει κανείς να πας εκεί για "χαμούρεμα" όπως λες ή να ξεπαρθενευτείς, άλλωστε είσαι ακόμα μια χαρά έφηβος και πρέπει να φας τη ζωή με το κουτάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονίμως σκατωμένος ο Θερμαικός όπως μαρτυρά η ταλαίπωρη μπάλα ποδοσφαίρου που μαζεύτηκε από τα νερά του στο περίφημο τουρνουά της NOVA το Μάη του 1999.
    ΥΓ. Μόνος μου πάλευα κ εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό είναι αλήθεια. Εγώ είχα φύγει πρόωρα για χαμούρεμα -που λέει κι ο Τέλης-. Ωραίες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε παρακαλώ μάθε μπάλα αγόρι μου, έχεις και άποψη... σκασμός!!!!

      Διαγραφή