Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βασιλικά βάσανα: "Από μπροστά Σαρακοστή κι από πίσω Πάσχα"

Μαζευτείτε όλοι κοντά μου εδώ, για παλιούς καιρούς θα διηγηθώ...
!9 Ιανουαρίου 1421, Αγία Σοφία, Κων/πολη. Με μεγάλη λαμπρότητα τελείται ο γάμος του Ιωάννη Η΄ με τη δεύτερη του σύζυγο  Σοφία Μομφερατική, καθώς η πρώτη πέθανε από πανούκλα. Ο γαμπρός και μέλλων αυτοκράτορας παληκάρι σωστό! Η νύφη στολισμένη με όλα τα νυφικά και χαμόγελο επιτυχίας. Πανάθεμα την!


Θα 'θελα να ήμουν από μια πλευρά να δω την ξινίλα στα μούτρα του νυμφίου την ώρα της τέλεσης του μυστηρίου. Γιατί η Σοφία η Μομφερατική διακατέχονταν από πλούσια ψυχικά χαρίσματα και ο Πλάστης δεν ήταν καθόλου φειδωλός όταν την προίκιζε και με σωματικά κάλλη. Ήταν ένα πλάσμα ψηλό, με μαλλιά που έφταναν ως τα γόνατα και είχε σώμα θελκτικό. Όταν όμως ο Πλάστης έβρεχε ομορφιά η Σοφούλα μάλλον κρύφτηκε σε υπόστεγο! Με λίγα λόγια, η Σοφία δεν βλεπόταν κύριοι! Οι Βυζαντινοί είχαν μια παροιμία για παρόμοιες περιπτώσεις η οποία έλεγε "από μπροστά Σαρακοστή και από πίσω Πάσχα"
Ο γάμος είχε υπόβαθρο καθαρά πολιτικό και μέχρι εκεί. Ο Ιωάννης αν και θαρραλέος κατά τ' άλλα, ουδέποτε τόλμησε να έρθει τετ α τετ στην κάμαρη με τη γυναίκα του. Σίγουρα θα προτιμούσε να έρθει κατάφατσα με δυο-τρεις ξεσπάθωτους άπιστους παρά με τη σύζυγο του. Έδωσε αμέσως εντολή να ετοιμαστεί ξεχωριστή κρεβατοκάμαρα για τη βασίλισσα, στην οποία ο ίδιος δεν πάτησε το πόδι του. Παρά τη θεοσεβούμενη φύση του, ο Ιωάννης αρκέστηκε στις κουτσουκέλες. Και υπέμενε το φοβερό αυτό βασανιστήριο από σεβασμό στον πατέρα του Μανουήλ Β' Παλαιολόγο. Τα κουτσομπολιά στην αυλή έδιναν κι έπαιρναν και η κατάσταση για τη Σοφία ήταν απελπιστική. Όταν μάλιστα ο Μανουήλ πέθανε, έγινε αφόρητη.
Δεν άντεξε η καημενούλα! Οργάνωσε σχέδιο και μια νύχτα αφέγγαρη μπάρκαρε σε γενουάτικο εμπορικό καράβι και έφυγε για την πατρίδα της. Υπό άλλες συνθήκες, το σκάνδαλο θα έπαιρνε τερατώδη μορφή και θα οδηγούσε σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βυζαντίου και Γένουας. Ανακουφισμένος όμως ο Ιωάννης το έκανε γαργάρα και από μέσα του καλοτύχιζε τον Γενουάτη καπετάνιο να πάει όσο πιο μακριά μπορούσε. Η καημενούλα η Σοφία αρκέστηκε να πάρει μαζί της μόνο το στέμμα της για να αποδείξει την ιδιότητα της.
Ο Ιωάννης εφάρμοσε κατά λέξη το ρητό "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" και η επόμενη του σύζυγος, Μαρία Κομνηνή, φρόντισε να είναι κόμματος! Φήμες μάλιστα λένε πως την ερωτεύτηκε παράφορα.
Αυτά τα ολίγα. Τους ζυγούς λύσατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου