Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Mannlicher-Schönauer: Ο φίλος του προπάππου σου

Η κωμικοτραγική ιστορία του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών[1] έγινε αφορμή να διαβάσω περί Mannlicher-Schönauer και να σας κάνω μια σύντομη παρουσίαση του όπλου με το οποίο πολέμησε ο προπάππους σας σε διάφορα μέτωπα (Α΄ και  Β΄ Βαλκανικός, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική εκστρατεία κλπ).



Με την πρώτη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου καταλαβαίνει κάποιος πως  ήταν ένα αρκετά εύχρηστο όπλο για τα μέτρα της εποχής του. Συγκρινόμενο μάλιστα με μερικά μεταγενέστερα κρίνεται ικανοποιητικότατο. Αναπόφευκτη η σύγκριση με τα G3A3 και Α4 τα οποία αποτέλεσαν προέκταση του χεριού μου όπως και πολλών φίλων μου.
Το Mannlicher-Schönauer (ή απλώς Μάνλιχερ) κατασκευάστηκε εν έτει 1903 από το Αυστροουγγρικό εργοστάσιο Steyr αποκλειστικά για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού. Ως γνωστόν, τα ελληνικά μυαλά εκείνων των χρόνων διακατέχονταν από Μεγάλες Ιδέες, κατέστη επομένως απαραίτητη η αγορά κάποιου τυφεκίου που θα υπηρετούσε ανάλογους σκοπούς και θα συνόδευε τον Έλληνα στρατιώτη στις πολεμικές αναμετρήσεις. Η επιλογή κρίθηκε επιτυχημένη καθώς το όπλο θα συνδέονταν με τις τύχες της χώρας για περίπου μισό αιώνα, ώσπου αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Εντύπωση μου έκανε εξ αρχής το μικρό του βάρος. Περίμενα καμιά κουμούτσα εφτάκιλη και χρειάστηκε να ρίξω δεύτερη ματιά στα χαρακτηριστικά του για να σιγουρευτώ. Μακρύτερο από το Α3 κατά 20 πόντους, ελαφρύτερο παρ' όλα αυτά κατά 300 γραμμάρια. Αν προσθέσουμε και τη γεμιστήρα στο Α3 τότε το Mannlicher φαίνεται ακόμα ελαφρύτερο. Συγκρινόμενο δε με το μεταγενέστερο αμερικάνικο Μ1 των 5,3 κιλών φαίνεται παιχνιδάκι. Η ταχυβολία των 10-15 φυσιγγίων ανά λεπτό είναι για την εποχή του ικανοποιητικότατη και ο συνδετήρας των 5 φυσιγγίων αναμενόμενος. Η σφαίρα ήταν κατά τι μικρότερη σε πάχος από την 7, 62mm των Α3 και 4. Συγκεκριμένα έριχνε με φυσίγγιο των 6.5 mm.
Έως το 1914 που ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος εισήχθησαν μεγάλες ποσότητες του όπλου αυτού αλλά και αργότερα, μετά τον πόλεμο από ιταλική εταιρεία η οποία πήρε την πατέντα και το παρήγαγε ελαφρώς τροποποιημένο. Ο συνολικός πληθυσμός τους έφτασε τα 350.000 όπλα. Σε αναλογία στρατεύσιμου πληθυσμού ο αριθμός όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστιος.
Περισσότερα για το ανέλπιστα συμπαθέστατο οπλάκι του προπάππου αλλά και του παππού δείτε εδώ.

4 σχόλια:

  1. ΚΛΕΟ Μ16Α2 ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ,ΑΚΟΥ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tι μου θύμησες τώρα? Βολή στην αεροπορία.Ανεβαινουμε στα τζιπ 2 εποπ κ 5 φαντάροι. Η διαταγή ήταν: Σε 1 ώρα να ρίξετε 1200 σφαίρες! Καταλαβαίνετε τι επακολούθησε στο πεδίο βολής. Από πάνω, από κάτω, από τα πλάγια, πίσω από την πλάτη,κάτω από τα πόδια όλα κατα ρυπάς. Πολύ γέλιο. Θα μου πείτε τα λέω σε σας που οι πιο πολλοί εδώ μέσα το παίζετε κ Rambo! Για μένα ήταν καλή φάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΣΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ,ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΠΟΥ,ΤΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ Π@Π@ΡΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣ,ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ RAMBO-EΣΥ ΗΣΟΥΝ ΓΙΩΤΑΣ,ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

      Διαγραφή
  3. Το βέλος που χρησιμοποιούσε ο Τζον του το έδωσα για να με θυμάται όταν χώρισαν οι δρόμοι μας. Του είχα σώσει τη ζωή στην Καμπότζη. Αυτός μου έδωσε τις κάλτσες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή