Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ....

Χθες είπα οτι δε θέλω άλλα πειράματα στην καμπούρα μας και σε πολλους απο εσάς δεν άρεσε και ίσως να έχετε και δίκιο γιατί δεν εκφράστηκα σωστά...
Φυσικά και δεν επιβραβεύω και δε χειροκροτώ το υπάρχον πολιτικό σύστημα του δικομματισμού,δεν με εκφράζει πια και ΤΕΛΟΣ...Για μένα και το επαναλαμβάνω μας λείπει μόνο ο ηγέτης και τίποτα άλλο.....Με τίποτα όμως δεν με εκφράζει και αυτό το συνοθύλευμα πολιτικών και τάσεων......
Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά προέρχεται από το ΚΚΕ εσ. Ανήκει στους λεγόμενους «ευρωκομμουνιστές». «Το όραμά της για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και αυτοδιαχείριση, ο κομμουνιστικός ορίζοντας και η αντίθεση στον σταλινισμό, αλλά και στη νεοσυντηρητική σοσιαλδημοκρατία, είναι βασικά στοιχεία της ιδεολογικής κατεύθυνσης» της ΑΚΟΑ.
Σήμερα πρόκειται για ένα κομμάτι του «παλαιού» ΔΗΚΚΙ, που έχει γίνει μία από τις λεγόμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αυτοσυστήνεται το ΔΗΚΚΙ «είναι Δημοκρατικό, Πατριωτικό, Κοινωνικό, Πολιτικό Κίνημα που απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Εχει προοδευτική κατεύθυνση με βάση τις αρχές του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ανθρωπιά, που αποτελούν το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο δράσης του».  
Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά έχει αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Λούξεμπουργκ και Γκράμσι. Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, «μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, ο σοσιαλισμός, μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν οι εργάτες πάρουν συλλογικά στα χέρια τους τον έλεγχο όλου του κοινωνικού πλούτου και όταν προγραμματίσουν την παραγωγή και τη διανομή σύμφωνα με τις ανθρώπινες ανάγκες». Με αναφορές στο παρελθόν η ΔΕΑ καταγράφει ότι «η εμπειρία της Ρωσίας αποδεικνύει ότι ακόμα και μια νικηφόρα εργατική σοσιαλιστική επανάσταση, όπως ο Οχτώβρης του 1917, δεν μπορεί να επιβιώσει σε απομόνωση. Τα καθεστώτα της ΕΣΣΔ, μετά την επικράτηση του σταλινισμού, όπως και τα καθεστώτα της Κίνας και των άλλων ανατολικών χωρών ήταν ή είναι κρατικοί καπιταλισμοί, όπου η εκμετάλλευση και η καταπίεση της εργατικής τάξης δεν διαφέρει από της Δύσης. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τις εργατικές εξεγέρσεις ενάντια στη γραφειοκρατική άρχουσα τάξη αυτών των χωρών». Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί μία από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ονομάζεται Ενεργοί Πολίτες.
Το σχήμα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κοινωνικού φόρουμ, στη δουλειά στους μετανάστες, στην ενίσχυση των κινημάτων αλλά και στην παρέμβαση σε θέματα που έχουν σχέση με τις κλιματικές αλλαγές. Σ' ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν στο πρώτο διάστημα της συγκρότησής του «ανέδειξε μια αξιόλογη δυναμική, ενέπνευσε σημαντικό τμήμα του κόσμου της Αριστεράς και του κινήματος. Στη συνέχεια όμως η προσπάθεια αυτή εκφυλίστηκε σε μια εσωστρεφή και γραφειοκρατική διαδικασία κορυφής, που έχασε κάθε επαφή με τον κόσμο της βάσης που στήριξε το εγχείρημα στην αρχική φάση. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία υπέρβασης αυτής της γραφειοκρατικής και εσωστρεφούς λειτουργίας και για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Πρωτοβουλίας σε πανελλαδικό δίκτυο μαχόμενων πρωτοβουλιών βάσης, που θα συγκροτηθούν πανελλαδικά σε ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό».
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας είναι, σύμφωνα με πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο δυναμική συνιστώσα του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αν και δεν συμμετείχε από την αρχή στο εγχείρημα, στις πρόσφατες ευρωεκλογές είχε υποψήφια στη 2η θέση του ευρωψηφοδελτίου. Κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις κυρίως από τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Και αυτό διότι μεταξύ άλλων η ΚΟΕ έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΝ «ιδιότυπο αριστερό ρεφορμιστικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, προϊόν εγχειρημάτων της γκορμπατσοφικής περιόδου (1986-1990), ήταν και είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και εξέλιξη χωρίς να αναιρούνται τα βασικά του χαρακτηριστικά». Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά».

Προέρχονται από τη διάσπαση της «Οικολογικής Παρέμβασης» (φίλοι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας), εκδίδουν τον «Οικοσοσιαλιστή» και λαμβάνουν μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη «συμπαράταξη στους περιβαλλοντικούς και πολιτικούς αγώνες». Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας αποδίδουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε σωρεία λαθών που οδήγησαν τον ΣΥΝ στα «όρια της καταστροφής».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλωθήκαμε σε αντιπαραθέσεις που αφορούσαν την ιεραρχία των συνιστωσών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ιεραρχήσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Κάποια περίοδο, τα αστικά ΜΜΕ έδιναν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει λειψός στις ευρωεκλογές, καθώς στελέχη άφηναν να εννοηθεί αυτόνομη κάθοδο μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν σ' ένα απολογιστικό κείμενό τους μετά τις ευρωεκλογές. Στο ίδιο κείμενο προσέθεταν: «Ακόμα και οι ψηφοφόροι μας δεν γνώριζαν τις αληθινές μας προθέσεις για ζητήματα όπως π.χ. η σχέση που θέλουμε με το ΠΑΣΟΚ. Τα ΜΜΕ φιλοξενούσαν διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις στελεχών μας».

Αυτοί έβαλαν τους λαθρομετανάστες στο Πανεπιστήμιο και μετά στην Υπατία
Υπάρχει ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αριστερών που δηλώνουν «ανένταχτοι», που ψηφίζουν ή θέλουν να λάβουν μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ενταχθούν σε κάποια από τις ήδη λειτουργούσες συνιστώσες. Για το λόγο αυτό υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί ένα είδος συνιστώσας όπου θα ενταχθούν ή να βρεθεί ένας τρόπος να εκπροσωπούνται αναλογικά όπως οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των συνιστωσών. Η λογική που προβάλλεται και ζητείται από κάποιους ανένταχτους είναι μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Δύσκολο όμως αυτό να συμβεί για την ώρα. Ο τρόπος που θα υπάρξει κάποιου είδους «ισοτιμία» και αναλογική εκπροσώπηση ακόμη αναζητείται.
  • Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα - ΑΠΟ
  • Ριζοσπάστες
 Αυτά και συγνώμη για το μέγεθος της ανάρτησης......




 




12 σχόλια:

  1. Πολυ εγκυρα ενημερωμενος ο φιλος θεοφιλος..αν και δεν κατανοω που θες να καταληξεις αγαπητε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (φιλικα αναρωτιεμαι και σε καμια περιπτωση σαρκαστικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ξέρω ρε vlado για το φιλικά...συζήτηση κάνουμε και ούτε προσπαθούμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας ο ένας στον άλλο...Και προς θεού δεν υποστηρίζω την επιστροφή στα δύο μεγάλα κόμματα.....
    Απλά λέω οτι αρνούμαι εγώ προσωπικά (εγώ το τονίζω)να δεχτώ ως φορέα ελπίδας μου για το μέλλον της χώρας αυτό το χαρμάνι πολιτικών που κινούνται απο την άκρα αριστερά (ρόζα λούξεμπουργκ,Μάο και Τρότσκι)μέχρι την κεντροαριστερά του Τσοβόλα.....Εμένα οι συνιστώσες αυτές μου προσδίδουν φόβο και ανασφάλεια μόνο και μόνο διαβάζοντας τα ονόματα τους...
    Ποιά είναι η λύση????Δεν ξέρω ρε φίλε μακάρι να την ήξερα και να την υποστήριζα και με πάθος κιόλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αυτή μια αλήθεια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Η αλήθεια αυτή συνοψίζεται στη φράση "κάθε αριστερός και κόμμα".
    Η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως δείχνει ότι υπάρχει η τάση αυτές οι συνιστώσες να βαδίσουν προς κοινό στόχο και γιατί όχι να επέλθει πλήρης ταύτιση συν τω χρόνω.
    Κατανοητό Θεόφιλε που σε τρομάζουν αυτοί οι άγνωστοι όροι. Ποιοι είναι αυτοί; Τι θέλουν κτλ... Είναι η φύση του ανθρώπου να φοβάται περισσότερο το άγνωστο.
    Και δεν σε τρομάζουν τα αίσχη που έγιναν μέχρι τώρα και συνεχίζονται μέχρι και τη στιγμή που γράφω; Εμένα προσωπικά με τρομάζουν περισσότερο.
    Και δεν λέω ότι όλο αυτό το φύραμα ιδεολογιών (και μη) θα είναι η σωτηρία της πατρίδας. Σίγουρα όμως θα είναι ηχηρότατο χαστούκι στα αλαζονικά μάγουλα των Ευρωπαίων. Θα δουν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος... Πως το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι...
    Και να είσαι σίγουρος πως κάτω από το βάρος των ευθυνών όλοι αυτοί οι τύποι αναγκαστικά θα ταυτιστούν και θα γίνουν ένα.
    Επίσης ας μη ξεχνάμε πως διάφορες αποδεδειγμένα επικίνδυνες συνιστώσες υπάρχουν και στη Δεξιά, άσχετα αν δεν κάνουν θόρυβο και παραμένουν κρυμμένες μέσα σε σχηματισμούς κομμάτων. Και για να γίνω πιο σαφής, εννοώ όλους αυτούς τους κρυφοχουντικούς, παλαιοχουντικούς, απογόνους αυτών, φιλοβασιλικούς, ακροδεξιά πρωτοπαλίκαρα κλπ.. Και μη μου πεις ότι αυτοί κρύβονται κάπου στην Αριστερά ή στο Κέντρο γιατί δεν θα σε πιστέψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε συ Κλεομβροτε ποιοι να ενωθούν σε μια πολιτική αυτοί που ένα μήνα πριν τις εκλογές ήταν 15 συνιστώσες,6 μήνες πριν 9 συνιστώσες και 1 χρόνο πρίν 10????Σε παρακαλώ τώρα μην ακούω Μαλακίες...
    Και για να έχουμε και ένα καλό ερώτημα επειδή σε ξέρω απο πολύ πολύ μικρό απο πότε η ρόζα λούξεμπουργκ και ο Μαο ήταν φωλιασμένοι στην καρδιά σου και σ'ενέπνεαν ελπίδα οτι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το χαστούκι στους ευρωπαίους????
    Το σχόλιο σου για τη δεξιά το ξεπερνώ γιατί δεν είμαι τουλάχιστόν τώρα υποστηρικτής της Δεξιάς...και φυσικά ούτε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απλά αμφισβητώ σφόδρα μέχρι αηδίας οτι αυτοί οι ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ γιατί μέχρι χθές τους λέγαμε ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ μπορούν να μας σώσουν.....
    Η όλη συζήτηση μου θυμίζει την κουβέντα για το χριστιανισμό και την εκκλησία...επειδή υπάρχουν ρεμάλια παπάδες και εκμεταλευτές δεσποτάδες δεν υποστηρίζω το χριστιανισμό...ΟΧΙ....Μέσα μας όλοι συμφωνούμε οτι η Φιλοευρωπαική πορεία της Ελλάδος συνοδευόμενη με κοινωνική πολιτική είναι ο στόχος....αν εκφραστές αυτού του δόγματος μέχρι τώρα ήταν βρωμιάρηδες αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να αλλάξουμε στόχο και ιδεολογία.......ΗΓΕΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ και άτομα που να ξαναεμφυσήσουν αυτό το όραμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ' αρχάς δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να ψήφιζα αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι φωλιασμένη στην καρδιά μου η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Μάο. Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι που οδηγούν κάποιον σε ορισμένη ψήφο, τους ξέρεις, δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε. Δεν νομίζω να έχεις την εντύπωση πως το 17% του ελληνικού λαού (προς το παρόν), έχει φωλιασμένη στην καρδιά του τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.
    Το σχόλιο μου για τη Δεξιά είναι μία αλήθεια που δεν χαρακτηρίζει τη Δεξιά στο σύνολο της. Σε ένα πολιτικό χώρο δεν είναι όλοι ίδιοι, εγώ μίλησα για μία συνιστώσα. Το ίδιο βέβαια Θεόφιλε να ξέρεις πως ισχύει και για την Αριστερά... Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις όλη την Αριστερά παίρνοντας ως παράδειγμα ορισμένες συνιστώσες. Νομίζω είναι κατανοητό.
    Σχετικά με την ρητορική σου περί ηγέτη συμφωνώ εν μέρει. Η δική μου άποψη είναι πως πρέπει ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας επιτέλους να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ και να βγει στην επιφάνεια ένα κύμα ΗΓΕΤΩΝ. Αυτό για να γίνει πρέπει ορισμένοι να μπουν ΦΥΛΑΚΗ.
    Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα την πραγματική σημασία του ρήματος "υπουργέω-ώ". Και για να μη μπείτε στον κόπο να ψάχνετε σε λεξικά σας δίνω την απάντηση από το "Λεξικό ρημάτων αρχαίας ελληνικής":
    Υπουργέω-ώ = υπηρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την πρώτη σου παράγραφο με κάλυψες...
    Με τα υπόλοιπα απλά συμφωνώ απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. respect αφθονο απο μενα.. σε θεοφιλο και κλεομβροτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδες το Colubra; Πεδίο γόνιμων αντιπαραθέσεων φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εκπληκτικο γκραφιτι που ειδα σε τοιχο της αλεξανδρουπολης
    ''ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΘΑ ΤΗΝ ΣΩΖΑΤΕ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό! Έχω δει κατά καιρούς πολλά έξυπνα στους τοίχους αλλά δεν τα συγκρατώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή