Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΗΠΑ εναντίον Καραμανλή: Η αρχή του κακού.


Πρόκειται για τον πρώτο πόλεμο των ΗΠΑ εκτός αμερικανικού εδάφους από ιδρύσεως της ανεξαρτησίας της.




Αντιμέτωποι ήρθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα συνασπισμένα πασαλίκια της Τρίπολης και της Τύνιδας (Τούνεσι) τα οποία υπαγόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αν και απολάμβαναν σχετική αυτονομία. Έτερο μέλος του συνασπισμού ήταν το ανεξάρτητο Σουλτανάτο του Μαρόκου. Ο συνασπισμός αυτός είναι γνωστός με τον όρο Βερβερικά κράτη της βορείου Αφρικής (εξ ου και Μπαρμπαριά).
Αιτία είναι οι ληστρικές επιδρομές των πειρατών βερβερικής καταγωγής οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την γενικότερη αναταραχή στην Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την επικείμενη κατάρρευση του Μεγάλου Ασθενούς (Οθωμ. Αυτ.) λυμαίνονταν σχεδόν το σύνολο της Μεσογείου, σε σημείο μάλιστα τα κρατίδια αυτά να απαιτούν υπέρογκα χρηματικά ποσά από τα ενδιαφερόμενα κράτη προκειμένου να επιτρέψουν την ακώλυτη διέλευση των εμπορικών πλοίων. Πραγματική μάστιγα.
Αφορμή η απαίτηση του πασά της Τρίπολης Γιουσούφ Καραμανλή να εισρεύσουν στα ταμεία του 250.000 αμερικανικά δολάρια προκειμένου να αφήσει τις αμερικανικές φρεγάτες ανεμπόδιστες. Ό νεοεκλεχθής πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον,  αρνούμενος να καταβάλει την παράλογη επιταγή στέλνει στη Μεσόγειο 7 πολεμικές φρεγάτες. Αυτή του η ενέργεια σημαίνει την έναρξη του Α΄ Βερβερικού πολέμου ο οποίος θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και θα λήξει υπέρ των αμερικανών με τη μάχη της Δέρνας.
Γουίλιαμ Ίτον
Η μάχη αυτή, η οποία έγινε σαν σήμερα το 1805, έχει ενδιαφέρον διότι συμμετείχαν σε αυτή 40 περίπου Έλληνες μισθοφόροι. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που Αμερικανικός στρατός διεξάγει πόλεμο εκτός αμερικανικού εδάφους και η πρώτη φορά που το ελληνικό στοιχείο θα συμμετάσχει για να προασπίσει τα συμφέροντα του. Αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε θα επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές στις επόμενες δεκαετίες και δεν ξέρουμε ως πότε θα συνεχίζεται.
Για την ιστορία, το σώμα του αμερικανικού στρατού διοικούμενο από τον Γουίλιαμ Ίτον  και αποτελούμενο από τους 40 Έλληνες, 10 Αμερικανούς πεζοναύτες και 500 μουσουλμάνους θα  νικήσει στη μάχη αυτή αντίπαλο σώμα 4.000 πειρατών και θα αναγκάσει τον Καραμανλή να υπογράψει συνθήκη με την οποία θα δεσμευτεί να άρει την παρακώλυση της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.

Οι 10 αμερικανοί πεζοναύτες με των οποίων τη νίκη σηματοδοτείται και η αρχή του κακού εξυμνούνται δεόντως στον Ύμνο του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών ( «from the halls of Montezuma to shores of Tripoli...» βλ. εδώ).

7 σχόλια:

  1. Οι Αμερικάνοι καλά κάνουν κ προασπίζονται τα συμφέροντά τους, εμείς να δούμε πότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ allis όπου να ναι θα δούμε ανάρτηση ''η απάντηση του Γιουσούφ Καραμανλή''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα πάμε πολύ καλά από χιούμορ! Like στον Θεόφιλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτούς τους προβληματισμούς του tellis τους λατρεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή