Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η σερραϊκή βαβέλ...συνέχεια

"Υπάρχουν και άλλες συνοικίες με παλιές τούρκικες ονομασίες που δεν είναι τόσο γνωστές και δεν θα τις μνημονεύσω στην παρούσα ανάρτηση...." Σε  συνέχεια δημοσιεύματος Η σερραϊκή βαβέλ του φίλου Κλεόμβροτου μία άλλη συνοικία  στην πόλη μας είναι η περιοχή των Κιουπλιών.
     Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφ. Μακεδονία (φ. 22-Ιουνίου 1928): «Ολίγον μακράν του Σιδηροδρομικού Σταθμού άρχονται οι συνοικισμοί των προσφύγων: ο αστικός και ο σηροτροφικός. Εκτίστηκαν τη πρωτοβουλία και αναλώμασι της Ε.Α.Π. ένθεν και ένθεν της Μεγάλης Λεωφόρου Μεραρχίας Σερρών». Ανατολικά της Λεωφόρου Μεραρχίας, στις 5 Ιουλίου 1925, με την παρουσία υψηλόβαθμου στελέχους της Ε.Α.Π., θεμελιώθηκε πρώτος ο Σηροτροφικός Συνοικισμός «Νέα Κιουπλιά». Αναπτύχθηκε σε έκταση 62,700 τ.μ. στην περιοχή των λαχανόκηπων (με αναγκαστική επίταξη και αποζημίωση των λαχανοκηπουρών) και σ’ αυτόν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή Κιουπλιά της Βιθυνίας.   
 Σήμερα τα Κιουπλιά έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ μιας κ τα παλιά παραδοσιακά σπιτάκια έχουν αντικατασταθεί από πολυώροφες μοντέρνες πολυκατοικίες! Για μένα προσωπικά είναι μία αγαπημένη περιοχή γιατί από κει προέρχεται ο κουμπάρος μου Uki.

8 σχόλια:

  1. Για όσους δεν γνωρίζουν Ε.Α.Π. είναι η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Οργανισμός που δημιουργήθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ανέλαβε κυρίως την αποκατάσταση όσων προσφύγων θα διέμεναν σε πόλεις (αστική αποκατάσταση).
    Περαιτέρω για τη συγκεκριμένη προσφυγική συνοικία και το χαρακτήρα της θα ήθελα να προσφέρει ο Uki ο οποίος γνωρίζει τα των Κιουπλιών εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθώνω, η Ε.Α.Π. συνέβαλε στην αστική αποκατάσταση από κοινού με το κράτος.
      Μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε στην αγροτική αποκατάσταση. Έτσι για την ιστορία.

      Διαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ALLIS,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ,ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΛΕΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμέναμε περισσότερες αναφορές για τα Κιουπλιά Uki. Αν θυμάμαι πέρασες πολύ ωραία παιδικά χρόνια εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ από σένα zozzefina μιας κ η μητέρα προέρχεται από την ίδια περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΚΙΟΥΠΛΙΑ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΙΒΑΛΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ,Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΕΔΩ ΤΟ 22 ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 13 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ.ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή