Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μια όμορφη ιστορία: Ο μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς

Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει το εύθυμο τραγουδάκι "μπαρμπα-Γιάννη κανατά", αν όχι ακούστε το εδώ.. Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για πρόσωπο υπαρκτό το οποίο συνδέεται με μια όμορφη και συγκινητική ιστορία της Belle Epoque! Ποιά είν' αυτή;

Γυρίζουμε πίσω στην όμορφη Αθήνα της δεκαετίας του 1870 στις γειτονιές της οποίας τριγυρνούσε με το γαϊδουράκι του και διαλαλούσε την πραμάτια του, ρακένδυτος συνήθως και ανυπόδητος, ένας ευχάριστος κατά τ' άλλα τύπος, ο μπαρμπα-Γιάννης. Τότε δεν υπήρχαν πλαστικά δοχεία, τάπερ και τα συναφή και ο εν λόγω βιοπαλαιστής έβγαζε το ψωμάκι του πουλώντας στάμνες και κανάτια. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον μπαρμπα-Γιάννη ξεχωριστό και εν τέλει διάσημο;
Η αρχοντική του εμφάνιση τις αργίες! Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Ο συμπαθής αυτός εμποράκος συνήθιζε τις Κυριακές να σουλατσάρει στα αριστοκρατικά στέκια των Αθηνών, στην τρίχα ντυμένος, φορώντας ψηλό καπέλο και παπούτσια ελαστικά ελκύοντας τα βλέμματα ανδρών και γυναικών. Ένας ακόμη λόγος να του ρίξουν και μια δεύτερη ματιά οι αριστοκράτες Αθηναίοι ήταν ότι ο άνδρας αυτός ήταν πραγματικά εμφανίσιμος και εξέπεμπε διακριτική γοητεία!
Η δε στρατιωτική μπάντα συνέθεσε προς τιμήν του ολόκληρο τραγούδι με το οποίο τον υποδέχονταν κάθε φορά που περνούσε από μπροστά της, με ελαφρώς περιπαικτική διάθεση προφανώς! Όλη αυτή η ιστορία πήρε ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος, καθώς οι εφημερίδες της εποχής άρχισαν να ασχολούνται με τον μπαρμπα-Γιάννη και να γράφουν για το που πήγε και τι έκανε.
Όλα αυτά μέχρι τη μυστηριώδη και αναπάντεχη εξαφάνιση του το 1878! Φήμες λένε ότι ο μπαρμπα-Γιάννης ήταν Βούλγαρος και με τη λήξη του ρωσο-τουρκικού πολέμου το 1878, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη του, στη μεγάλη τότε Βουλγαρία. Κακές γλώσσες λένε επίσης πως ίσως ήταν και κατάσκοπος.
Όπως και να 'χει ο μπαρμπα-Γιάννης κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό των Αθηναίων και να τραγουδιέται μέχρι τις μέρες μας!

Οι στίχοι του πανέμορφου αυτού τραγουδιού:

Μπαρμπα-Γιάννη με τις στάμνες
και με τα σταμνάκια σου
να χαρείς τα μάτια σου.

Κι αν φορείς ψηλό καπέλο
και παπούτσια λάστιχο
μπαρμπα-Γιάννη κανατά.

Πρόσεξε μη σε γελάσει
καμία όμορφη κυρά
μπαρμπα-Γιάννη κανατά.

Και σου πάρει το γαϊδούρι
και σ' αφήσει την ουρά
μπαρμπα-Γιάννη κανατά.

Μπαρμπα-Γιάννη σε λατρεύω
θα σε αγαπώ πιστά
μπαρμπα-Γιάννη κανατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου